Skip links

Flashback Taifas

Flashback Taifas: 4 filme balcanice despre timp, identitate și prietenii încercate, la Timișoara

În luna septembrie, Cinema Victoria din Timișoara găzduiește seria de proiecții Flashback Taifas 2023, care aduce în prim-plan patru dintre cele mai apreciate filme balcanice prezentate anul trecut, la prima ediție a festivalului de film și cultură balcanică TAIFAS.
Aceste proiecții sunt un preludiu pentru ediția din acest an a festivalului, ce va avea loc între 15 și 20 octombrie 2024, la Timișoara, și care va continua să aducă în atenția publicului filme care abordează teme profunde precum libertatea, relațiile interumane și crizele existențiale.

Programul proiecțiilor

  • 4 septembrie, 18:30: Embryo Larva Butterfly – un film filosofic ce explorează relațiile și percepția timpului.
  • 11 septembrie, 20:30: Carbide – o dramă despre prietenie și rivalitate între familii.
  • 18 septembrie, 18:30: Pelikan – o comedie despre crize existențiale și redescoperirea de sine.
  • 25 septembrie, 20:30: Have You Seen This Woman? – un film emoționant despre identitate și transformare.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Cinema Victoria cinemavictoria-tm.ro/evenimente/flashback-taifas/.

Mai multe despre filme
miercuri 4 septembrie, 18:30
𝐄𝐦𝐛𝐫𝐲𝐨 𝐋𝐚𝐫𝐯𝐚 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐟𝐥𝐲 – Grecia / Cipru, 2023, Dramă 1h 31min, Regie: Kyros Papavassiliou
Într-o lume în care timpul se schimbă în mod arbitrar, relația unui cuplu este pusă la încercare pe măsură ce amintirile individuale și comune ale trecutului, prezentului și viitorului se schimbă neîncetat.
Filmul se concentrează pe relația dintre Penelope și Isidoros, care trăiesc într-o lume în care astăzi sunt iubiți, dar a doua zi abia dacă se cunosc unul pe celălalt. Este un loc în care timpul nu curge, unde zilele apar la întâmplare în trecut, prezent și viitor.

miercuri 11 septembrie, 20:30
𝐂𝐚𝐫𝐛𝐢𝐝𝐞 – Croația, Serbia, 2022, Dramă 1h53mn, Regie: Josip Žuvan
Antonio și Nikola sunt prieteni de nedespărțit care locuiesc vizavi unul de celălalt și care au în comun pasiunea pentru pirotehnie și telefoane mobile. Familiile lor sunt în conflict de ani de zile din cauza a ceea la prima vedere pare a fi o problemă ușor de rezolvat: apa care curge de la casa de sus la cea de jos. Prietenia celor doi băieți aflați în pragul pubertății va fi pusă la încercare în timpul sărbătorilor de Crăciun, când vor ieși la iveală secrete și interese mult mai periculoase între cele două familii, iar ura bătrânilor se transferă la copii prin intermediul apei.

miercuri 18 septembrie, 18:30
𝐏𝐞𝐥𝐢𝐤𝐚𝐧 – Croația, Portugalia, 2022, Dramă 1h27min, Regie: Filip Herakovic
O stațiune balneoclimaterică care a trecut de mult de anii săi de glorie, oameni atât de relaxați încât sunt pe punctul de a muri și un portar care încearcă să găsească salvarea în vid. Într-un aspirator, adică.
Josip este un jucător profesionist de fotbal care se recuperează la un centru spa după o accidentare la genunchi care îi amenință serios cariera. Între ședințele cu fizioterapeutul său egocentric și vizitele viitoarei sale foste iubite și ale fostului său cel mai bun prieten, devine clar că trebuie să se redescopere pe sine. Pentru a fi fericit cu cine este, trebuie mai întâi să iasă din propria piele. Când descoperă din greșeală o conferință de vânzări la spa și este identificat eronat ca fiind Branimir, un reprezentant de vânzări care nu s-a prezentat niciodată, Josip decide să joace jocul. Își acceptă noua identitate și explorează viața dintr-o nouă perspectivă, într-o căutare pentru a-și găsi adevăratul sine. Dar când iese din propria minte, multe linii încep să se estompeze.

miercuri 25 septembrie, 20:30
𝐇𝐚𝐯𝐞 𝐲𝐨𝐮 𝐬𝐞𝐞𝐧 𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐰𝐨𝐦𝐚𝐧? – Serbia, Croația, 2022, Dramă 1h19min, Regie: Dušan Zorić, Matija Gluščević
Într-o zi caniculară de vară, Draginja descoperă un cadavru care îi seamănă.
Într-o zi caniculară de vară, Draginja își angajează un soț cu care să se poată lăuda în fața prietenilor.
Într-o noapte înghețată de iarnă, Draginja cutreieră străzile în speranța că-și va recupera memoria.
O femeie de vârstă mijlocie trece prin trei vieți posibile în încercarea de a evada din propria piele.


Producători: Asociația Culturală Contrasens, Bad Unicorn
Proiect cofinanțat de AFCN. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorilor.

Lasă un comentariu