Rezidența literară
Rezidența literară TAIFAS este organizată împreună cu librăria independentă „La Două Bufnițe” și își propune să ofere cadru în care scriitori contemporani vor avea ocazia să scrie în intimitatea orașului, timp de o lună, despre viziunea lor asupra culturii balcanice.
ABOUT US
Ne vom bucura în perioada octombrie - noiembrie de prezența în oraș a patru autori contemporani veniți din diferite zone ale țării și din Republica Moldova: Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu și Adrian Schiop; perioadă în care vor avea întâlniri cu elevi, studenți și tineri scriitori. Rezidenții vor expune la finalul programului, printr-o lectură publică viziunea lor asupra spațiului, valorilor și principiilor specifice zonei.
Evenimente la Librăria La Două Bufnițe:
31 octombrie, ora 18:30
Artist talk “La taifas cu scriitorii” - o întâlnire deschisă cu rezidenții literari
14 noiembrie, ora 18:30
Artist Talk de închidere a rezidenței “Atâtea zile” - o retrospectivă balcanică prin ochii autorilor
Rezidența literară TAIFAS
Vasile Ernu
este scriitor născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în Liberatatea, România Liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.
Moni Stănilă
s-a născut în Tomeşti, judeţul Timiş, 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău şi conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale. Cărțile sale au fost premiate atât în R. Moldova cât și în România (premiile Radio România Cultural și Observator cultural pentru volumul Ofsaid, premii ale Bibliotecii Naționale și a Bibliotecii Municipale, ale Uniunii Scriitorilor din Moldova, ș. a.). A participat la mai multe festivaluri și evenimente internaționale (Germania, Franța, Turcia, Spania, Bulgaria, Belgia). O parte dintre poemele sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, suedeză, spaniolă, bulgară, maghiară, lituaniană, rusă, azeră, catalană, turcă ş.a.
Alexandru Vakulovski
s-a născut în 1978, în R. Moldova. Este poet, prozator, dramaturg, traducător, publicist și scenarist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeş-Bolyai din Cluj. A fondat împreună cu fratele său, Mihail Vakulovski, și graficianul Dan Perjovschi revista online Tiuk!. A fost redactor-şef al revistei Stare de Urgenţă în 2009 și redactor al Revistei la PLIC – literatură, artă, atitudine în 2010. Conduce, împreună cu Moni Stănilă, cenaclul Republica al Bibliotecii Municipale din Chișinău. Pentru aceeași bibliotecă realizează, din 2019, Dialogurile bibliotecii. Poeme și fragmente din cărțile sale au fost traduse în germană, engleză, cehă, franceză, suedeză, rusă, azeră, turcă, maghiară, italiană, greacă, lituaniană.
Adi Schiop
este scriitor și scenarist. A absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj), apoi un master în lingvistică la Facultatea de Litere a aceleiași universități. Doctorat în antropologie la SNSPA București, cu o teză despre manele, realizată sub coordonarea profesorului Vintilă Mihăilescu și publicată sub titlul Șmecherie și lume rea. Universul social al manelelor (Cartier, 2017). A stat un an și jumătate (2001 - 2003) ca imigrant ilegal în Noua Zeelandă, unde a lucrat în agricultură și ca zugrav. În România, a lucrat ca profesor de literatură (1997-2001), jurnalist (2004-2010), content writer (2019 - prezent). A publicat patru romane autoficționale: pe bune/pe invers (Polirom, 2004), Zero grade Kelvin (Polirom, 2009), Soldații. Poveste din Ferentari (Polirom, 2013, 2014, 2017) și Să ne fie la toți la fel de rău (2021, 2023), plus un volum de poezie, nu e dragoste (Cartier, 2023).