Skip links

Proiecții școlare

Festivalul de Film și Cultură Balcanică – Taifas nu este doar despre experiențele culturale pentru adulți. Această componentă specială a festivalului e despre a împărtăși bucuria și magia filmului cu cei mici și tinerii, cărora ne dorim să le oferim oportunitatea de a descoperi universul cinematografic balcanic, încurajând astfel dialogul și înțelegerea propriilor rădăcini culturale.

Le vom da întâlnire copiilor și tinerilor cu vârsta între 6 și 19 ani la Cinema Victoria Timișoara, unde vom proiecta 6 filme, create de regizori balcanici. Elevii vor vedea un film de artă într-o sală de cinema și vor avea ocazia unică de a întâlni regizori și invitați din lumea filmului, angajându-se în discuții despre film.

Costul pentru participarea la program (proiecție și discuție) este de 10 lei/pers. pentru elevii din ciclurile de învățământ primar și gimnaziu și 15 lei/pers. pentru liceu. Cadrele didactice care însoțesc elevii participă gratuit la programele educaționale din cadrul festivalului TAIFAS.

Cadrele didactice își pot înscrie clasele la proiecțiile școlare prin următorul link:

Europa și Indonesia, 1895-1908

Regie: diverși regizori

Colaj scurtmetraje, proiecție acompaniată de pian și contextualizată istoric

1h15min

Întoarcerea la originile cinematografiei înseamnă să scotocești printr-un cufăr cu comori și să descoperi mii de fețe, corpuri în mișcare, aparițiile (și disparițiile) acestora, actori amatori sau profesioniști și alți trecători anonimi, care s-au trezit „prinși” pe primele bobine de peliculă ale primelor camere. Înseamnă să fii uimit de imaginile străzilor, clădirilor, mașinilor, ținutelor și să te lași atras de spectacolele aventuroase și de jocurile elegante care se înfățișează pe peretele sălilor de cinema. Privirile copiilor, începând cu vârsta de 6 ani, pot rămâne uimite urmărind aceste scurtmetraje; ei vor fi atenți la vântul care stârnește valurile, la fumul care iese din vulcan, la munca meșterului, la traficul pe stradă, la semnele distinctive ale clase sociale. Este, totodată, o călătorie pe tărâmuri fantastice, rezultatele unor minți cu o imaginație incredibilă, sub mări sau în stele.

România, 2021

Regie: Sebastian Mihăilescu

Cu: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuț Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu Documentar. Proiecție urmată de o discuție alături de Monica Felea (distribuitor filme) și Ștefan Branea (selecționer filme) de la Bad Unicorn

1h 41 min + discuție 40 min

La limita dintre ficțiune și documentar, „Pentru mine tu ești Ceaușescu” aduce în fața camerei tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, care participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale. Adolescenții transformă în ficțiune o serie de documente oficiale și se raportează la tânărul comunist ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile lor, prin prisma clișeelor din cinematografia comercială.
„Pentru mine tu ești Ceaușescu” realizează un portret al noii generații și o imagine a moștenirii trecutului, acum când rețelele de socializare au la bază aceeași dorință de preamărire specifică anilor ‘30.

Programul include două scurtmetraje realizate de tineri autori, având adolescenți ca protagoniști principali. Filmele „Apoi o văd pe Tanja” (2010) și „În albastru” (2017) se concentrează asupra adolescenților și a unei perioade sensibile, dar importante, a maturizării lor, perioadă care include primele iubiri, prieteniile și situațiile dificile în familie.

Onda vidim Tanyu (Apoi o văd pe Tanja)

Croația, 2010

Regie: Juraj Lerotić

Cu: Marin Radman, Ena Mašić, Niko Gamulin Vilogorac

34 min

Scurt-metraj/dramă

Željko (16 ani) și fratele său mai mic trăiesc singuri de când mama lor s-a internat la spital. Željko are două lucruri în minte: să ia inițiativa de a o întâlni în sfârșit pe Tanja și să câștige niște bani pentru a-i cumpăra mamei sale o perucă. Una adevărată, făcută din păr uman. Dacă reușește să îndeplinească aceste două obiective, lucrurile s-ar putea îmbunătăți.
Filmul Apoi o văd pe Tanja este o poveste despre maturizare construită aproape în întregime din cadre fotografice.

U plavetnilo (În albastru)

Croația, 2017

Regie: Antoneta Alamat Kusijanović

Cu: Gracija Filipović, Nataša Dangubić, Andro Režić

22 min

Scurt-metraj/dramă

Julija, în vârstă de treisprezece ani, și mama sa fug de acasă pentru a scăpa dintr-un mediu familial abuziv și caută refugiu pe o insulă idilică croată unde Julija a copilărit. Profund traumatizată emoțional, Julija dorește cu ardoare să se conecteze cu cea mai bună prietenă a sa, Ana. Dar Ana este îndrăgostită de un băiat și Julija nu mai este o prioritate pentru ea.

Proiecții urmate de o discuție cu echipa Contrasens.

Pescari și pescuit

Grecia, 1961

Regie: Leon Loisios

34 min

Scurt-metraj/ Documentar

Filmul prezintă diverse tehnici tradiționale de pescuit și cotidianul pescarilor din comunitatea Molivos de pe insula Lesvos, situată în nord-estul Mării Egee. Cu ajutorul unei serii de imagini ce ne teleportează în Mithymna din 1961, putem observa o parte din viața pitorescului sat de pescuit Molivos. Asistăm la activitățile zilnice ale pescarilor, la ritualurile de duminică, cu liturghia la biserica locală, și la momentele de relaxare în cafenea. Pescarii se îndreaptă spre largul mării cu o plasă de pescuit; vedem așezarea Molivos; o cafenea, străzile înguste pietruite, castelul; femeile povestesc și țes în fața caselor…

Louomenoi (Scăldătorii)

Grecia, 2008

Regie: Eva Stafani

46 min

Documentar

Filmul urmărește o vară din viața unui grup de pensionari greci, bărbați și femei, care frecventează în mod regulat diverse stațiuni termale din Grecia. Viața în jurul acestor stațiuni termale se desfășoară cu o lentoare care aduce aminte de vremurile de altădată. În această atmosferă liniștită, oamenii simt că au libertatea să facă și să spună lucruri pe care nu le-ar face niciodată în cercurile lor sociale obișnuite. În loc să fii printre persoane în vârstă, ai adesea senzația că ești înconjurat de un grup de adolescenți într-un tabără de vară. Această atmosferă plină de bucurie este deseori întreruptă de reflecții asupra trecutului sau a morții.

Proiecții urmate de o discuție cu regizoarea Eva Stefani.

Croatia, 2018

Regie: Nebojša Slijepčević

Cu: Nina Batinić, Jelena Lopatić, Ivana Roščić, Oliver Frljić, Igor Kovač, Tatjana Dragičević Documentar. Proiecție urmată de o discuție alături de Boris Bakala (Shadow Casters, Zagreb)

1h10 min + discuție 40 min

În iarna anului 1991, Aleksandra Zec, o fată sârboaică în vârstă de doisprezece ani, a fost ucisă. Cu toate că acest caz era cunoscut publicului, cei vinovați nu au fost niciodată condamnați. Un sfert de secol mai târziu, regizorul de teatru Oliver Frljić creează o piesă despre cazul Zec. Procesul aduce la suprafață traume ascunse, transformând repetițiile într-un proces de psihoterapie colectivă.

Lasă un comentariu