Rezidența literară
Rezidența Literară Contrasens este organizată împreună cu librăria independentă „La Două Bufnițe” și își propune să ofere cadru în care scriitori contemporani vor avea ocazia să scrie în intimitatea orașului, timp de o lună, despre viziunea lor asupra culturii balcanice.
ABOUT US
Cu toții percepem libertatea în mod diferit. Fiecare generație are propria versiune a libertății, la fel cum fiecare generație are propriile concepții despre poezie. Rezidența literară Taifas aduce împreună nu doar poeți dintr-o cultură a excesului, a vigorii și a revoltei, ci și o cultură care prețuiește libertatea, demnitatea și naturalețea limbajului. De la libertatea de a exprima trăiri interioare, la libertatea de a exterioriza spiritul critic, cinic, chiar ironic față de cele mai banale momente din viața noastră, Gabriel Timoceanu, Bogdan Ghiu, Goran Mrakić, Ligia-Verkin Keșișian și Alex Higyed vor petrece o lună la Timișoara, timp în care se vor întâlni cu studenți, tineri scriitori și vor menține un dialog cu publicul local, La Librăria la Două Bufnițe, despre puterea pe care o poate avea poezia, precum și rigoarea pe care o dobândește odată cu trecerea unei noi frontiere generaționale.
Evenimente în cadrul Rezidenței Literare
Rezidența Literară Contrasens 2024
Bogdan Ghiu
este poet, eseist (literatură, filosofie, media, artă contemporană, urbanologie), traducător (peste șaizeci de cărți din Foucault, Derrida, Deleuze, Guattari, Bourdieu, Bataille, Latour, Barthes, Rancière, Baudrillard, Ricoeur, Artaud, Baudelaire, Breton, Duras, Leiris, Sade, Sansal etc.), teoretician și pedagog al traducerii, jurnalist, membru al Generației 80 și al Cenaclului de Luni, fost student al lui Jacques Derrida, membru în conducerea PEN România.
Goran Mrakic
este un scriitor bilingv, de limbă română și sârbă, născut la Sânnicolau Mare (1979), cunoscut pentru stilul său literar în care realismul se îmbină cu satira, tragicomicul, grotescul și umorul negru. A terminat școala generală la Variaș, Liceul Teoretic ”Dositei Obradovici” și Facultatea de istorie - limba Italiană (UVT, 2001). A lucrat ca ziarist și director de editură la Uniunea Sârbilor din România și în mediul privat.
Gabriel Timoceanu
este absolvent al Facultății de Sociologie la Universitatea de Vest Timișoara. A înființat Editura Brumar, de la Timișoara, pe care a condus-o timp de 20 de ani. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2017 a primit premiul Ex Aequo pentru poezie (Cu mâna streașină la ochi, Editura Diacritic, 2016) al Uniunii Scriitorilor, Filiala Timișoara. Astăzi, conduce Asociația Culturală 2021 Timișoara Europeană și Editura Aranca, continuând să fie o voce importantă în peisajul literar românesc.
Alex Higyed
este performer, poet, librar la librăria independentă La Două Bufniţe. Are o teză de doctorat despre Performance Poetry ca fenomen interactiv. Pe lângă librărit, mai coordonează proiectul Comuna 30, unde-așteaptă s-audă cât mai multe voci noi în literatură. Primul său volum de poezie, „nimic personal” a apărut la Casa de Pariuri Literare în 2021.