Simpozionul de Educație prin Film

romb

Simpozionul de educație prin film are scopul de a întreține rețeaua de cercetare a filmului est-european, și în același timp de a oferi profesorilor oportunitatea să folosească filmul ca resursă didactică la clasă. În cadrul simpozionului, organizăm proiecții școlare pentru elevi din toate ciclurile de învățământ, o formare de educație prin film dedicată cadrelor didactice și evenimente publice care au ca temă educația cinematografică.

Formare cadre didactice

Festivalul de Film și Cultură Balcanică- Taifas, invită profesorii și învățătorii din Timișoara, județ și zonă la formarea gratuită facilitată de Isabelle Bourdon, coordonator pedagogic CinEd și Cinema, Cent Ans de Jeunesse și de Daniel Simeonov, regizor de film și profesor - Arte Urbana Collective (Sofia, Bulgaria).

Scopul formării este de a încuraja profesorii să folosească filmul ca resursă didactică la clasă și de a face cunoscute metode și resurse utile care pot fi adaptate programelor școlare. Instrumentul principal pe care îl propunem este platforma și colecția de filme CinEd.

CinEd – Educație cinematografică europeană pentru tineret este un program strategic și structurat de educație cinematografică destinat copiilor și tinerilor adulți din Europa cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, ce oferă:

  • o platformă digitală comună cu acces gratuit de vizionare (streaming) a filmelor;
  • o colecție de filme europene clasice și de autori contemporani
  • un set bogat de materiale pedagogice
  • formare pentru profesori, educatori, instructori și tutori;
  • proiecții publice urmate de activități educaționale și creative pentru un public tânăr;

ISABELLE BOURDON este consilier la departamentul de Cinema și Audiovizual la Académie de Créteil, Paris și coordonatorul pedagogic al proiectelor de educație prin film CinEd- Cinema Education for Youth și Cinema, Cent ans de Jeunesse. În cadrul formării, Isabelle ne va prezenta platforma CinEd, colecția de filme și resursele educaționale disponibile.

DANIEL SIMEONOV este regizor de film și profesor de engleză și film în Dermantsi, Bulgaria. Din 2017, folosește filmul la clasă pentru a sprijini elevii să dezvolte cunoștințe tehnice și abilități socio-emoționale. Daniel va coordona două ateliere practice și ne va arăta exerciții pe care le utilizează la clasă.

Evenimente publice

Masă rotundă

De asemenea, Asociația Culturală Contrasens invită la o masă rotundă profesori și educatori din Timișoara și din județul Timiș, pentru a împărtăși experiențe și strategii didactice, pentru a se familiariza cu resursele dezvoltate de Asociația Culturală Contrasens în timp și a le utiliza în planul didactic. Vor fi prezentate exemple de bună-practică din Bulgaria, Turcia, Grecia și Croația, pentru a oferi o perspectivă globală asupra modului în care filmul poate fi integrat eficient în procesul de învățare.

How to talk about memory and trauma through film

11.11.2023, ora 17:00, la HEI - House of European Institutes

În parteneriat cu HEI (House of European Institutes) invităm la o discuție care urmărește potențialul cinematografiei în abordarea traumei și a memoriei.
Trauma este o temă recurentă în cinema, reflectând impactul profund asupra experiențelor umane. Cineaștii au explorat natura complexă a traumei, originile, manifestările ei și parcursul complex spre vindecare. În contextul educației cinematografice, filmul oferă o platformă pentru a explora contextul istoric al traumei colective, natura psihologică a traumei personale și oferă o perspectivă critică pentru a discuta prejudecăți și problemele sociale. În același timp, filmul în sine are un potențial terapeutic. Acesta poate servi drept punct de plecare pentru conversații despre experiența personală și poate cultiva empatia și înțelegerea.

Producători

Finanțatori