Despre Festival

romb

TAIFAS - Festivalul de Film și Cultură Balcanică este rezultatul colaborării dintre două organizații pasionate de filmul de artă și, în special, de cel balcanic - Asociația Culturală Contrasens și Bad Unicorn. TAIFAS nu se limitează la nișa industriei cinematografice, componentele complementare ale evenimentului îl transformă într-un proiect interdisciplinar amplu, care îmbină filmul, gastronomia și muzica.

TAIFAS este o poveste despre oameni, locuri și conexiuni, despre istorii comune, despre dureri și plăceri.

De la cele mai mărunte gesturi, până la momente care au schimbat țări și destine, cu greu găsești reușite memorabile care să nu fi început cu un taifas.
Taifas, adică acea discuție bună între prieteni care se încheie cu o concluzie constructivă, cu o concluzie mai puțin constructivă sau chiar în coadă de pește. Pentru că un taifas nu vine niciodată singur. E precedat de un taifas și mai mult ca sigur că îi urmează un altul.

Taifasul e ce se întâmplă cu cozeria după câteva luni petrecute în Balcani. Un plus de sentiment, de apropiere, de scânteie, de zvâc. Schimb mai mereu onest, cunoaștere până la granițele acceptate social și dincolo de ele, familiaritate prin excelență.

Taifasul poate fi în oricare dintre arte, dar mai întâi de orice, taifasul e o artă în sine.
Tăifăsuim cinematografic cu ceilalți și cu noi înșine. Căutăm adevărul, găsim desfătarea, ne propunem mult sau nu căutăm nimic, în tot cazul ne bucurăm. De scene scurte și lungi, de replici domoale sau care biciuiesc, de încadraturi vechi și noi, de lumina care care pieziș pe locuri și pe oameni.

Pălăvrăgeală cu miez sau fără, rostul taifasului e taifasul însuși.

Festivalul de film și cultură balcanică 𝐓𝐀𝐈𝐅𝐀𝐒 aduce mai aproape de public filmul de artă, conectează diverse comunități și susține generația nouă de cineaști. Prima ediție, „Noi Începuturi”, va avea loc în perioada 𝟓-𝟏𝟐 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 2023, la Timișoara – în anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Înțelegem Balcanii ca o stare de spirit și un mod de viață și nu neapărat o zonă geografică.

casetofon

Producători

Finanțatori