Skip links

Conferința de educație prin film

Unul dintre cele mai importante aspecte ale festivalului este angajamentul său față de educația cinematografică. Conferința de Educație prin Film de la TAIFAS, care va avea loc între 15 și 17 octombrie, va reuni experți în domeniul cinematografiei și educației pentru a discuta despre impactul filmului ca instrument educațional. Participanți din 24 de organizații din România, Moldova și Serbia – reprezentând festivaluri de film, grupuri de tineret și organizații de educație cinematografică – vor lua parte la sesiuni de schimb de experiență și vor dezbate împreună viitorul educației cinematografice în România și în țările vecine.

Nathalie Bourgeois (coordonator pedagogic CinEd), Eva Spilkova (ACFK) și Evi Karageorgu (Arte Urbana Collective) vor prezenta programul și metodologia CinEd, oferind abordări practice pentru utilizarea platformei în diverse situații, bazându-se, în același timp, pe experiențele participanților.

CinEd este un program strategic și structurat de educație cinematografică destinat copiilor și tinerilor adulți din Europa, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani.

 

Nathalie Bourgeois a creat serviciul educațional la Cinémathèque française și în prezent lucrează ca consultant educațional independent pentru DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (Frankfurt), precum și pentru alte programe educaționale europene. Se ocupă de coordonarea pedagogică a programului CinEd încă de la începutul acestuia. De 30 de ani coordonează alături de Alain Bergala (teoretician și cineast) programul internațional Le Cinéma, cent ans de jeunesse – CCAJ, care organizează anual ateliere de film pentru elevi în colaborare cu practicieni din cinematografie, pentru a combina vizionarea și realizarea de filme printr-o abordare pedagogică inovatoare.

 

Eva Spilkova lucrează pentru Asociația pentru Educație Cinematografică și Audiovizuală și Asociația Cluburilor de Film Cehe. De 10 ani coordonează programul CinEd în Republica Cehă. De asemenea, coordonează programul ARTER – Clubul Publicului Tânăr, care are ca scop aducerea artelor și industriilor creative în fața unui public tânăr. ARTER le oferă tinerilor oportunitatea de a participa la proiecte Erasmus sau de a dobândi experiență în producția de la film de la o vârstă fragedă și este format dintr-o rețea de teatre, muzee, filarmonici și galerii din regiune.

Evi Karageorgu este producătoare și cineastă, specializată în programe de educație cinematografică la cea mai mare organizație pentru educație cinematografică din Bulgaria – Arte Urbana Collectif. Ea coordonează festivalul internațional de film pentru copii și tineri Meetings of Young European Cinema și programul de educație cinematografică pentru copii cu vârste între 3 și 7 ani, Cinemini Europe Bulgaria. De asemenea, a fondat proiectele Cinefonia – evenimente și ateliere dedicate cinematografiei și muzicii pentru diferite vârste, și My Place in Cinema.

În sesiuni paralele, Ivana Seslek de la Shadow Casters (Croația) va desfășura un training CinEd în limba sârbă pentru profesorii din Novi Sad (Serbia) și Liceul Dositej Obradovic din Timișoara. Această colaborare își propune să extindă rețeaua de parteneri CinEd și să stabilească conexiuni în țările vecine. 

Ivana Šešlek este coordonatoare națională a proiectului CinEd în Croația și colaborează activ cu diverse organizații și artiști pentru dezvoltarea programelor de educație cinematografică și artă contemporană. Anterior, a fost șefa Departamentului de Educație la Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb și asociată în curatoriat și educație în cadrul colectivului WHW și al Academiei WHW. 

 

Evenimente publice:

Shaping the Future of Film Education: Perspectives and Practices

Marți, 15 octombrie, ora 17:00, la Cinema Timiș

Panel 1: Film and vulnerability: Empowering audiences through film education programs.

Panel 2: Towards a national film program in Romania. Realities from partnering countries.

Evenimentul reunește experți în cinema și educație pentru a discuta despre impactul filmului ca instrument educațional și despre realizarea unui plan național pentru educație cinematografică. Evenimentul va avea loc în limba engleză.

 

Copiii voștri sunt liberi!

Miercuri, 16 octombrie, ora 17:00, la Cinema Victoria

Regie: Creație colectivă a participanților Taberei Urbane de Film CinEd 2.1.: Anais-Zara Dragu, Albert Ogodescu, Bogdan Gârbovan, Carla Coteț, Cristian Truică, Daria Dan, Denisa Răduț, Irina Barbura, Larisa Ariton, Luca-Ryan Puia,  Matei Târțan, Oana-Maria Dumitrescu, Răzvan-Ciprian Procopciuc, Răzvan Gârbovan, Sara Wasicsek, Timea-Maria Chirică

Durată: 28 min

 

Scurtmetrajul reprezintă un documentar de tip eseu, realizat de adolescenți în cadrul Taberei Urbane de Film Cined 2.1 și tratează Revoluția Română din Decembrie ’89 într-un mod personal și reflexiv. Vizitele în locuri simbolice, proiecțiile de film, atelierele de filmmaking, discuțiile critice despre libertate și democrație au inspirat procesul creativ, rezultând într-un film care reflectă perspective unice ale adolescenților asupra evenimentelor istorice și impactul acestora asupra prezentului. Scurtmetrajul îmbină perspective personale cu imagini de arhivă și cadre contemporane, oferind o explorare sensibilă și profundă a evenimentelor care au schimbat cursul istoriei. Acesta surprinde relația generației actuale cu evenimentele din ’89. Copiii voștri sunt liberi! este un film despre libertate, curaj și memorie colectivă.