Skip links

Începe TAIFAS – Festivalul de Film și Cultură Balcanică

În acest weekend începe Festivalul de Film și Cultură Balcanică – Taifas. Prima ediție, „Noi Începuturi/New Beginnings” va avea loc în perioada 5-12 noiembrie, la Timișoara. Publicul va putea urmări, la Cinema Victoria Timișoara, cele mai recente producții balcanice ale anului, premiate și participante la festivaluri precum Cannes, Berlinale, Göteborg Film Festival, Rotterdam Film Festival, Tallinn Black Nights ș.a, în premieră absolută în România.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul taifasfestival.ro sau de pe site-ul Cinema Victoria Timișoara. De asemenea, cinefilii beneficiază de o reducere: la 7 bilete adăugate în coș, vor achita doar 5.

Festivalul prezintă o selecție diversă de filme, oferind spectatorilor din Timișoara oportunitatea de a explora o varietate de genuri. Programul include atât drame complexe și comedii, cât și trei filme de science fiction care explorează realități distopice, o animație și un documentar.

Filmul din deschiderea Taifas – Embryo Larva Butterfly, în regia lui Kyros Papavassiliou (2023) rulează luni, 6 noiembrie, ora 18:00, la Cinema Victoria Timișoara. Acesta face parte din selecția Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary. Proiecția va fi urmată de un Q&A cu actorul din rolul principal, Christos Sougaris. Filmul Embryo Larva Butterfly va fi proiectat miercuri, 8 noiembrie și în alte 3 orașe din România: Cluj (Cinema Arta), Lugoj (Cinema Bela Lugosi) și Arad (Cinema Arta).

Printre cele 14 filme care vor putea fi vizionate se numără și propunerile Croației și Albaniei pentru Premiile Oscar – Safe Place (r. Juraj Lerotic) și A Cup of Coffee and New Shoes On (r. Gentian Koçi), filmul din competiția Sarajevo Film Festival – Balada (r. Aida Begic), cel mai bun film de debut la Pula Film Festival – Carbide (r. Josip Žuvan), producția unuia dintre cei mai cunoscuți documentariști din Bulgaria, Tonislav Hristov – The Good Driver, cel mai bun film din competiția London Sci-Fi Film Festival – Once Upon a Time in the Future: 2121 (r. Serpil Altın), animația White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó) – nominalizată la European Film Awards pentru cea mai bună animație a anului.

Vineri seara, 10 noiembrie, de la ora 20:00, la Reciproc Cafe – Bastion, va avea loc: HRANA, un eveniment gastro-cultural balcanic (food-concept by Alina Săftulescu). O degustare de preparate din zona Balcanilor însoțite de băuturi fine. Prețul biletului este de 150 de lei și poate fi achiziționat online, de pe site-ul festivalului.

Printre evenimentele conexe ale festivalului se află și un Disko Party Balkanic cu Ligia Keșișian (11 noiembrie, ora 22:00, la Nemesis Art Club), unde publicul va fi energizat cu sunete sălbatice și tandre din Balcani, America Latină și Orient.

Tot sâmbătă (11 noiembrie, ora 17:00, la HEI – House of European Institues – Bastion), va avea loc evenimentul: How to talk about memory and trauma through film, care urmărește potențialul cinematografiei în abordarea traumei și a memoriei, cu invitații Vera Herold (Cinemateca Portuguesa Lisabona), Isabelle Bourdon (Coordonator pedagogic CinEd) și Mircea Dragu (psihoterapeut, autor cărți copii).

Pe 14 noiembrie, ora 18.30, la Librăria La Două Bufnițe, va avea loc o a doua întâlnire cu scriitorii Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu și Adrian Schiop, care timp de 1 lună, în cadrul rezidenței literare Taifas, au stat în Timișoara și au scris despre viziunea lor asupra culturii balcanice.

În cadrul festivalului va avea loc și un simpozion de educație prin film. Simpozionul invită la o masă rotundă profesori și educatori din Timișoara și din județul Timiș să împărtășească experiențe și strategii didactice, pentru a se familiariza cu resursele dezvoltate de Asociația Culturală Contrasens în timp și a le utiliza în planul didactic.

Mai multe informații despre program, evenimente și bilete: Facebook Taifas Festival sau www.taifasfestival.ro.

Festivalul de film și cultură balcanică este rezultatul colaborării dintre două organizații pasionate de filmul de artă și, în special, de cel balcanic – Asociația Culturală Contrasens și Bad Unicorn.

Finanțatori: AFCN, Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte Timișoara

Parteneri de proiect: Archeia Tainion tis Ellados Tainiothiki (Grecia), Arte Urbana Collectif (Bulgaria), Asociația CRIES și Festivalul de gastronomie artizanală „La Pas”, Bacaci Sjenki / Shadow Casters (Croația), Cinema Arta Cluj, Cinema Victoria Timișoara, Cinemateca Portuguesa (Portugalia), CinEd, Casa Corpului Didactic Timiș, Filarmonica Banatul, FITT, Hotel Excelsior, iabilet.ro, Institutul Francez, Librăria La Două Bufnițe, Sakarya Film University (Turcia), Universitatea de Vest Timișoara

Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Happ.ro, Observator Cultural, Știri de Timișoara, Ziarul Metropolis

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorilor. Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un comentariu