TAIFAS: festival de film și cultură balcanică. Prima ediție, la Timișoara
Un nou eveniment își anunță prezența: TAIFAS – festival de film și cultură balcanică, o poveste despre oameni, locuri și conexiuni, despre istorii comune, despre dureri și plăceri. Prima ediție, „Noi Începuturi/New Beginnings”, va avea loc în perioada 5-12 noiembrie 2023, la Timișoara – în anul în care orașul deține titlul de Capitală Culturală Europeană.
Publicul va putea urmări, la Cinema Victoria Timișoara, 14 dintre cele mai recente producții balcanice ale anului, în premieră absolută în România, premiate la festivaluri prestigioase precum: Cannes Film Festival, Berlinale, Göteborg Film Festival, Tallinn Black Nights, Pula Film Festival, Sarajevo International Film Festival și Thessaloniki International Film Festival.
Selecția a fost realizată din peste 80 de filme de către Cătălin Olaru, critic și curator de cinema, directorul artistic al festivalului TAIFAS.
Pe perioada festivalului, vor fi prezenți la Timișoara peste 50 de cineaști – regizori, producători și actori – din Bulgaria, Grecia, Croația, Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Slovenia și România.
Filmul din deschidere, „Embryo Larva Butterfly”, regizat de Kyros Papavassiliou, face parte din selecția Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary și va fi proiectat pe 6 noiembrie la Cinema Victoria Timișoara. Biletele vor fi puse la vânzare în curând.
Mai multe informații despre program, evenimente și bilete: Facebook Taifas Festival sau www.taifasfestival.ro.
TAIFAS – proiect interdisciplinar amplu
TAIFAS nu se limitează la nișa industriei cinematografice, componentele complementare ale evenimentului îl transformă într-un proiect interdisciplinar amplu, care îmbină filmul, gastronomia, literatura și muzica.
Astfel că, duminică, 5 noiembrie, are loc deschiderea oficială a festivalului cu un concert în premieră la Timișoara. De la ora 18:30, pe scena de la Filarmonica Banatul vor urca Simion Bogdan-Mihai și Taraful „Lăutarii de Mătase”. Experiența muzicală va fi completată de tinerii din Taraful „Crescut pe Muzică”: Florinel Caraivan (18 ani, acordeon), Ștefan Milutinovici (22 ani, instrumente de suflat) și Ionuț Pîntiuc (18 ani, trompetă).
Biletele pentru concert sunt disponibile online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea.
Programul cuprinde și o rezidență literară, organizată împreună cu librăria independentă „La Două Bufnițe”. Patru autori contemporani, veniți din diferite zone ale țării și din Republica Moldova: Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu și Adrian Schiop, vor avea ocazia să scrie în intimitatea orașului, timp de o lună, despre viziunea lor asupra culturii balcanice.
Concomitent cu festivalul, se va desfășura un program de rezidență internațională de film, program organizat în parteneriat cu Departamentul de Radio, TV și Cinema al Universității Sakarya, Turcia. Rezidența constă într-o parte teoretică, cu prelegeri susținute de Serhat Yetimova și Mustafa Aslan și discuții cu invitați din industria filmului, dar și o parte practică, îndrumată de Ivana Mladenovic, regizoare de film din Serbia. Rezidenții sunt regizori tineri și emergenți, din țări balcanice, cum ar fi Croația, Turcia, Bulgaria, România, dar și Republica Moldova.
În cadrul festivalului va avea loc și un simpozion de educație prin film. Simpozionul invită la o masă rotundă profesori și educatori din Timișoara și din județul Timiș să împărtășească experiențe și strategii didactice, pentru a se familiariza cu resursele dezvoltate de Asociația Culturală Contrasens în timp și a le utiliza în planul didactic. Vor fi prezentate exemple de bună-practică din Bulgaria și Croația, pentru a oferi o perspectivă globală asupra modului în care filmul poate fi integrat eficient în procesul de învățare. În a doua parte a simpozionului, profesorii vor beneficia de o formare gratuită din partea facilitatorului Isabelle Bourdon de la Cinémathèque Française Paris. Profesorii interesați de participarea la simpozion sunt rugați să ia legătura cu echipa Asociației Contrasens, la: asociatia.contrasens@gmail.com
De la 6 la 99 de ani: program potrivit pentru toată lumea
TAIFAS nu este doar despre experiențele culturale pentru adulți, este și despre a le transmite bucuria și magia filmului tinerilor între 6 și 19 ani, care vor avea oportunitatea de a descoperi universul cinematografic balcanic. Se vor proiecta 6 filme, create de regizori balcanici, tot la Cinema Victoria Timișoara.
Se vor organiza și 2 evenimente de craft food și 6 întâlniri cu publicul în acțiuni de tip Q.A., artist-talk, public-talk, workshop.
TAIFAS nu se va încheia altfel decât a început, așadar publicul va fi așteptat la un Disco Party Balkanic, open for all, cu Ligia-Verkin Keșisian aka LIGIA K.
Evenimentele vor avea loc în diferite locații din Timișoara: Cinema Victoria, Filarmonica Banatul, Reciproc, Librăria La Două Bufnițe, dar și în alte spații, anunțate pe parcursul festivalului.
Mai multe informații despre program, evenimente și bilete: Facebook Taifas Festival sau www.taifasfestival.ro.
Festivalul de film și cultură balcanică este rezultatul colaborării dintre două organizații pasionate de filmul de artă și, în special, de cel balcanic – Asociația Culturală Contrasens și Bad Unicorn.
Finanțatori: AFCN, Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte Timișoara
Parteneri de proiect: Archeia Tainion tis Ellados Tainiothiki (Grecia), Arte Urbana Collectif (Bulgaria), Asociația CRIES și Festivalul de gastronomie artizanală „La Pas”, Bacaci Sjenki / Shadow Casters (Croația), Cinema Arta Cluj, Cinema Victoria Timișoara, Cinemateca Portuguesa (Portugalia), CinEd, Casa Corpului Didactic Timiș, Filarmonica Banatul, FITT, Hotel Excelsior, iabilet.ro, Institutul Francez, Librăria La Două Bufnițe, Sakarya Film University (Turcia), Universitatea de Vest Timișoara
Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Happ.ro, Observator Cultural, Știri de Timișoara, Ziarul Metropolis
Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorilor. Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.